:::: MENU ::::

Monthly Archives / January 2015

  • Jan 14 / 2015
  • 0
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΟΜΙΛΙΕΣ, ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΚΑΣΤΑΝΟΥ

μαυρογιαννη

Γεωργία Μαυρογιάννη, Διαιτολόγος.

To κάστανο θεωρείται κατεξοχήν χειμωνιάτικο σνακ, με χαρακτηριστική γλυκιά και πλoύσια γεύση. Ευδοκιμεί σε δασικές περιοχές της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ευρώπης, της Β. Αμερικής αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ( Θεσσαλία, Μακεδονία, σε ορεινές περιοχές της Κρήτης και της Λέσβου). To μέγεθος του καρπού ποικίλει ανάλογα με το είδος, την υγρασία και τη σύσταση του εδάφους. Τα κάστανα καταναλώνονται ωμά, βραστά , ψητά είτε με την μορφή αλευριού.

Αν και ανήκει στους ξηρούς καρπούς, η θρεπτική του αξία πλησιάζει αυτή της γλυκοπατάτας ή του καλαμποκιού λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε υδατάνθρακες (44 γρ./100 γρ) . Σε αντίθεση με τους ξηρούς καρπούς, το κάστανο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (52 γρ./100γρ), χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος (1.3 γρ./100γρ) και αποδίδει 196 θερμίδες. Αντίστοιχα οι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια , τα αμύγδαλα και τα φιστίκια αποδίδουν κατά μέσο όρο 600 θερμίδες. Μία μερίδα κάστανου μπορεί να ενταχθεί ακόμα και σε ένα υποθερμιδικό διαιτολόγιο.
Τα κάστανα περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες. Συνεπώς, όταν καταναλώνονται με μέτρο από διαβητικά άτομα δεν προκαλούν απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.
Η περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη είναι χαμηλή (1.6 γρ./100γρ) αλλά είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Η κάλυψη των απαραίτητων αμινοξέων μέσω της διατροφής έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως σε άτομα με πρόσθετες ανάγκες λόγω ανάπτυξης όπως στα παιδιά, στις έγκυες και σε άτομα που ακολουθούν φυτοφαγική δίαιτα.

Continue Reading