:::: MENU ::::

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ

  • May 16 / 2014
  • 0
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ

Φίλες και Φίλοι Συμπολίτες,

Πέρασαν σχεδόν τρεισήμισι χρόνια από τη μέρα που μ’ εμπιστευθήκατε να ηγηθώ της προσπάθειας για την οργάνωση και την λειτουργία του νέου διευρυμένου Δήμου Αγιάς.

Η μεγαλύτερη θεσμική αλλαγή που έγινε ποτέ στη Χώρα δυστυχώς συνέπεσε με τη χειρότερη οικονομική συγκυρία που έζησε ποτέ η Πατρίδα μας. Η κρίση που ξέσπασε και επηρέασε αρνητικά κάθε οικογένεια δεν μπορούσε να αφήσει ανέγγιχτη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία έχασε το 60% των πόρων της.

Ο Δήμος μας ξεκίνησε τη νέα αυτή προσπάθεια με τις χειρότερες οικονομικές προϋποθέσεις αφού το εγγεγραμμένο χρέος ξεπερνούσε τα 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι οφειλές χωρίς παραστατικά -οι οποίες διεκδικούνται με αγωγές στα δικαστήρια μέχρι και τώρα- προσέγγιζαν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Είναι αλήθεια πως οι δυσκολίες στην αρχή φάνταζαν αξεπέραστες: Χρέος τεράστιο, διοικητικές δομές ανύπαρκτες, σχεδιασμός και προγραμματισμός μηδενικός, ετερόκλητες καταστάσεις από τη συγχώνευση τεσσάρων Δήμων με διαφορετικούς προσανατολισμούς και χωρίς οικονομικούς πόρους. Με άλλα λόγια κληθήκαμε να ισορροπήσουμε σε τεντωμένο σχοινί, να συμβιβάσουμε τα ασυμβίβαστα. Η λειτουργία και η συνέχιση του Δήμου μας έδειχνε από δύσκολη έως αδύνατη. Και δεν είναι λίγες οι φορές που φτάσαμε σχεδόν στο χείλος του γκρεμού.

Ωστόσο, χάρις στη δική σας στήριξη, θέληση και υπομονή καθώς και την υποστήριξη του υπουργείου Εσωτερικών τα καταφέραμε. Μέσα σε συνθήκες αντίξοες, μέσα σε κλίμα δυσμενέστατο, ανάμεσα σε προβλήματα που μέρα με τη μέρα πολλαπλασιάζονταν δεν δειλιάσαμε. Σκύψαμε πάνω στα προβλήματα,
τρέξαμε παντού, χτυπήσαμε πόρτες, αγωνιστήκαμε σκληρά, συνεργαστήκαμε στενά με την Περιφέρεια Θεσσαλίας , τα αρμόδια υπουργεία, τους σχετικούς φορείς και στα τρεισήμισι χρόνια που πέρασαν πετύχαμε τόσα, που δε θα μπορούσε να τα προβλέψει ούτε η πιο αισιόδοξη φαντασία.

  • Μειώσαμε το χρέος από 10 εκατ. ευρώ σε 3 εκ. ευρώ.
  • Πετύχαμε να δρομολογήσουμε και να υλοποιούμε έργα ύψους 48 εκατ. ευρώ. -Δημιουργήσαμε δομές στον Δήμο μας (όπως Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Τεχνικές Υπηρεσίες, Πολεοδομία).
  • Καταθέσαμε για αξιολόγηση προτάσεις σε Ευρωπαϊκά, Περιφερειακά και Εθνικά προγράμματα.
  • Προετοιμάσαμε και προετοιμάζουμε έργα και δράσεις μεγάλης κλίμακας.
  • Αναδεικνύουμε και προβάλλουμε τους πλούσιους τουριστικά χώρους της ευρύτερης περιοχής: ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία, Εκκλησίες, Μονές, φυσικούς χώρους για δράσεις και αναψυχή.
  • Προχωρούμε στην ανάδειξη των αρχαιολογικών μας θησαυρών σε συνεργασία και με την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με Πανεπιστήμια του εξωτερικού και άλλους φορείς.
  • Προωθούμε την τοπική μας ιστορία, τις παραδόσεις, τους θρύλους, τα λαογραφικά στοιχεία, πράγματα που μέχρι τώρα βρισκόταν στο περιθώριο.
  • Αξιοποιήσαμε τον Εθελοντισμό (Ομάδα Ιστορικής Έρευνας «Δ. Αγραφιώτης», Τουριστικής Ανάπτυξης).

Με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης μου απέναντι στο παρόν και το μέλλον του τόπου μας και βαθιά πίστη στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης σας παραθέτω συνοπτικά και αναλυτικά την δράση του Δήμου μας αυτά τα χρόνια, και ζητάω την ανανέωση της εμπιστοσύνη σας!

Με εκτίμηση Αντώνης Γκουντάρας
Υποψήφιος Δήμαρχος Αγιάς

Comments are closed.